New album

Gyllene’s new album, Samma skrot och korn, will be released June 14!

I mars 2019 samlades Per Gessle, Mats ”MP” Persson, Anders Herrlin, Göran Fritzon och Micke Syd Andersson – även kända som Gyllene Tider – för att spela in sitt avskedsalbum i inspelningsstudion La Fabrique i Saint-Rémy de Provence i södra Frankrike. Fredagen den 14 juni kommer resultatet: Gyllene Tiders sjunde och sista studioalbum ”Samma skrot och korn”. Men redan den 10 maj är det dags för en försmak i form av singeln ”Jag drömde jag mötte Fluortanten”.

Per Gessle har ägnat större delen av 2018 åt att skriva nya gyllene guldkorn som t ex ”Skrot och korn”, ”Henry har en plan på gång” och ”Det kändes inte som maj”. Totalt 15 låtar spelades in, varav 14 hamnade på albumet – av en händelse exakt lika många som The Beatles brukade ha på sina LP-skivor.

Och för första gången sedan inledningsspåret på Gyllene Tiders debutalbum har en cover kommit med. Den gången handlade det om ”Skicka ett vykort älskling”, Gyllenes powerpopversion av Shocking Blue-hiten ”Send Me A Postcard”. Nu är det Sven-Ingvars 1965-singel ”Någon att hålla i hand” (som Brad Newman gjorde i originalversion) som får en Gyllene-tackling.

“Förr spelade man ju ofta några covers för att visa var man kom ifrån och hylla sina förebilder. Det var ju därför vi gjorde ‘Skicka ett vykort’, ‘Tylö Sun’, ‘Marie i växeln’, ‘Vill ha ett svar’ m.fl. Man förvaltar ett musikarv och så försöker man göra något eget av det man älskar”, säger Per Gessle.

Och vad säger de om plattan i övrigt?

”Den sista plattan var en av de roligaste någonsin att spela in. Vi har fått igång en speciell kontakt där man bara kör igång en låt och knappt behöver titta på varandra”, menar Micke Syd Andersson. ”Den har blivit precis som jag hoppades: man hör att det är ett band som har bibehållit sitt sound, men ändå att det faktiskt har gått 40 år sedan de körde igång”, tillfogar Per Gessle.

Efter fyra decennier tackar ett redan legendariskt svenskt popband för sig med ett album som mirakulöst nog pekar på fortsatt formtopp, trots att bandet i långa perioder inte ens har existerat. Och med en avskedsturné som just nu säljer slut på allt fler ställen ser ännu en svensk musiksommar ut att domineras av Halmstads pärlor. 40 år av Gyllene Tider når sin klimax här och nu.

1. Skrot och korn
2. Det kändes inte som maj
3. Jag drömde jag mötte Fluortanten
4. Någon att hålla i hand
5. Vid hennes sida
6. Aftonstjärna
7. Vanliga saker
8. Bjud till!
9. Låt denna trumslagarpojke sjunga!
10. Mannen med gitarr
11. Bara i en dröm
12. Henry har en plan på gång
13. Allt det andra
14. Final

Top